ALLES is mis – en wij kunnen er wat aan doen

Overbevolking Gevangenis Ziekenhuis

Net na de kerst zijn Wilma en ik naar t Gevangenis Ziekenhuis geweest in Tirana, om aan alle gevangenen daar een kleinigheid uit te delen, samen met een kerstkaart uit Nederland.
Wat we daar toch zagen, dat gaat echt alle verbeelding te boven.
In een cel waar we eerst 5 man telden kwamen opeens nóg 2 mannen tevoorschijn, van onder de bedden van hun celgenoten. Mensen slapen op kapotte bedden, op de grond, met 3, 4 lagen kleren en 4 dekens om nog enigszins warm te blijven. Overal vocht op de muren, stroom die elke 20-30 minuten uitvalt, de verwarmingsketel was al kapot bij aankoop, overbevolking, slechte bedden en matrassen, een eerste hulp kamer uit het jaar nul, ALLES is mis.

Eerstehulppost in het ziekenhuis

Er komt een groep die gaat helpen met renovatie. Super. Maar we gaan voor meer – verbetering van de electra, een grote diesel verwarmingsketel voor centrale verwarming, bedden, matrassen, recreatie en activering. Ook daarvoor zijn de eerste toezeggingen gedaan.
Op t moment zijn we een sollicitatie procedure gestart voor een kapelaan / begeleider voor de patiënten in dit ziekenhuis.

De meeste gevangenen in dit ziekenhuis zijn daar op last van de rechter geplaatst. Hier zouden ze verplichte medische behandeling moeten ontvangen, maar daarvoor ontbreken de middelen.

De directrice is een bevlogen vrouw, maar ze heeft geen budget en ze weet niet waar te beginnen. Zoals ze zelf zegt, “de eerste maand dat ik hier begon te werken heb ik geen nacht kunnen slapen”.
Wij krijgen haar volledige medewerking bij alles wat we doen omdat ze begrijpt dat dit ten goede komt aan de gevangenen – meest psychiatrische patiënten die dus weinig tot geen behandeling ontvangen. Ook de rechtsgang voor deze mensen is onzeker, ze moeten vaak jaren wachten op een uitspraak.

Wij gaan er wat aan doen, en jullie hulp is welkom.
Wordt vervolgd!

Via de doneer nu knop is het mogelijk om te kiezen voor het ‘Gevangenis Ziekenhuis – Spoed’

Meer nieuws