Mooie woorden, maar wie handelt ernaar?!

 In de regio opvangen – Wie heeft deze gedachte niet vaak gehoord, of misschien zelf gebruikt? Problemen oplossen daar waar ze zijn ontstaan.  Fred Westerink werkt samen met zijn vrouw Wilma Verburg in Albanië. Fred is directeur van een organisatie die zich  inzet voor rehabilitatie van Albanese gevangenen en hun gezinnen. Zowel binnen de gevangenissen als daarbuiten worden programma’s georganiseerd waardoor mensen niet meer terug de criminaliteit in hoeven.

Onze organisatie heeft 20 bevlogen mensen in dienst en werkt daarnaast met honderden vrijwilligers.  Mannen die uit de gevangenis komen worden via een hulp-programma actief geholpen om een baan te vinden terwijl ze een klein inkomen krijgen voor de eerste onkosten. Aan de andere kant leven kinderen van gevangenen vaak in een sociaal isolement. Via de organisatie van Westerink krijgen ze weer kans op scholing en zelfs op doorstuderen.

Elke week kun je lezen over Albanezen die ontecht asiel aanvragen, problemen veroorzaken of betrokken zijn bij maffia praktijken. Westerinks’ organisatie past duidelijk binnen de definitie van ‘in de regio opvangen’. Maar het blijkt helemaal niet zo makkelijk om daar dan hulp voor te vinden. Westerink: “mensen beseffen niet altijd dat een mening als ‘Hulpverlening gaat het beste in de eigen regio’ ook opgevolgd moet worden door daden’. En met daden wordt dan financiele hulp bedoeld.

Elke Albanees die door deelname aan onze programma’s besluit om niet naar Nederland of Europa te komen, maar om een fatsoenlijke baan te zoeken in Albanie, is winst. En er worden nogal wat mensen bereikt. Vele honderden gevangenen doorlopen het interactieve programma ‘The Prisoner Journey’  over een aantal levensvragen. Maar ook honderden kinderen van gevangenen en hun gezinnen door het hele land worden actief geholpen.

Een cursus voor ALLE gevangenen

Zomaar twee opmerkingen van Albanese gevangenis bewakers : ‘Als iedereen zo was als die jongens die jullie cursus volgen, dan gaven we hen ’s avonds de sleutels en gingen wij naar huis’.
Of een andere bewaker die bezorgd was om zijn eigen zoon: ‘Ik wil dat mijn zoon wordt als jullie’.

Westerink: Ik zou willen dat mensen ons steunen in ons werk in Albanië – opvang in de regio. Een hele goede manier daarvoor is om een donatie te doen via stichting Gevangenenzorg Albanie die het werk in Albanie ondersteunt:
U vindt die via www.gevangenenzorgalbanie.nl

Als u op deze link klikt, heeft u de mogelijkheid direct te doneren

 

Het bovenstaande artikel is ook opgenomen in de digitale krant Veluweland.nl

Meer nieuws