Nieuwsbrief 44 Fred & Wilma

Een bijzonder gelukkig, gezond en gezegend 2018 gewenst!

Ik hoop dat de feestdagen rust en gezelligheid hebben gebracht. Met alle drukte is dat vaak nog een hele opgave. Deze nieuwsbrief gaat met name over het gevangenen werk.
Wilma en ik zijn de Kerstdrukte ontvlucht naar het noorden van Albanie. Daar hebben we genoten van de schitterende natuur en een mooie Kerstnachtdienst, waar de pastoor in heerlijk plat-Albanees het Kerst evangelie uitlegde.

Dit jaar wordt het 10e jaar dat we in Albanie zijn. We zijn een week weg geweest voor bezinning op ons werk en onze toekomst, en hebben daar besloten dat we de komende jaren nog graag doorgaan met ons mooie werk in Albanie. Naast bezinning hebben we ook genoten van de mooiste wandelingen.

De afgelopen tijd hebben we natuurlijk op verschillende plekken Kerst gevierd.
Volgens traditie hebben we de kinderen uit ons Sponsor programma voor kinderen van gevangenen weer uitgenodigd voor een mooi feest. Meer dan honderd kinderen kwamen vanuit het hele land.
Het nationaal Circus met een echte circustent midden in Tirana bood ons gratis hun locatie PLUS hun acrobaten aan. De kinderen vonden het geweldig! Aan het eind kregen ze nog een schoenendoos mee.

Natuurlijk hebben we kerst in de gevangenissen gevierd, met schrille contrasten.
Met alle collega’s zijn we naar de gevangenis van Peqin gegaan om daar gezamenlijk kerst te vieren. Tot onze verrassing werden we na afloop spontaan toegezongen door een koor van gevangenen. Dàt was een bijzondere ervaring.
De gevangenen met psychische problemen in het gevangenis ziekenhuis in Tirana zaten in barre omstandigheden verkleumd onder een hoop dekens. Samen met Wilma èn de nieuwe kapelaan hebben we ze allemaal bezocht, een kerstkaart uit Nederland en een klein kado gegeven. Ik heb een afspraak met de staatssecretaris van justitie gemaakt om de onmenselijke situatie van deze zieke gevangenen nog eens te bespreken.
Ook hebben Wilma en ik samen kerst gevierd met de patienten in het psychiatrisch ziekenhuis in Elbasan. Daar weten ze de kerstkaarten uit Nederland het meest te waarderen!

Uit een ingekomen brief van een gedetineerde in Fier:
Ik wil graag uitgebreid beschrijven hoe blij ik ben met Paulin (onze gevangenis kapelaan) en de anderen uit zijn team dat ze elke keer met passie komen preken. Ze helpen ons om onze moeilijke momenten door te komen en om hoop te houden op een toekomst dat zelfs wij als zondaars deel mogen uitmaken van het koninkrijk van God.

vrijwilligers voor families van gevangenen

In de afgelopen jaren hebben we een trouwe groep vrijwilligers opgebouwd waar we bijzonder blij mee zijn.
Deze groep op de foto bezoekt onder meer families van gevangenen, en is vaak niet te beroerd om naar de verste dorpen en over de moeilijkste wegen te gaan.
Op deze manier worden geïsoleerde gezinnen geholpen door mensen uit de buurt. Er ontstaan hechte vriendschappen die vaak veel verder gaan dan onze projecten alleen.
Een geweldige hulp voor ons werk!

Ook deze winter kunnen we in totaal weer ruim 1600 voedselpakketten uitdelen aan gezinnen van gevangenen. En allemaal wordt dat in samenwerking met de lokale kerken gedaan, mooi om zo elkaar te kunnen versterken.
Ook de voedselbank van Wilma deelt dit jaar weer ruim 2000 voedsel pakketten uit.

Soms schijnt er licht over de moeilijkste situaties. Zo hebben we contact met 3 families in het noorden van Albanie die uit armoede (weer) bij elkaar wonen. Binnen die gezinnen zijn 3 moorden gepleegd, waarvan 2 vanwege bloedwraak. Uit elk gezin zit er nu iemand in de gevangenis, maar zij weten niet dat hun families tóch weer bij elkaar wonen. Een onmogelijke situatie.
Suela en Vita, onze gevangenis kapelaans is met Vita’s echtgenoot een aantal dagen naar deze families geweest, om verzoening te bewerken. De families bleken erg open voor ons initiatief, en ook voor het evangelie.
Een paar weken later hebben we de huizen van de families nog opgeknapt in het kader van ons Diakonia programma. Door alle goede berichten wilden andere familieleden nu perse ook helpen en meebetalen. Dat hebben we nog niet vaker meegemaakt!

Team Training – serieus werk!

In eerdere berichten meldde ik over ons proces van professionalisering. De komst van Esther Klaassen afgelopen jaar als nieuwe manager is daar erg helpend bij.
We werken aan verbetering van afspraken, rapportages, plannen en doelen stellen. Onze Albanese collega’s nemen dit gelukkig ook erg serieus. Verschillende collega’s zijn al naar me toe gekomen met voorstellen hoe zij hun kwaliteiten beter denken in te kunnen zetten.

Afgelopen jaar hebben we met pijn in ons hart afscheid genomen van 3 collega’s, en 3 nieuwe collega’s verwelkomd. Vanaf vandaag zoeken we naar nog 3 nieuwe medewerkers.

Op dit moment zijn we met 2 organisaties in afrondend overleg over onze Dream Academy.
We willen een scholings- en trainings- programma bieden aan achtergestelde kinderen van gevangenen. Het programma gaat de tieners helpen hun horizon te verbreden en te dromen van grootse zaken. Aansluitend zorgen we voor de mogelijkheid om een gerichte opleiding te volgen, of om een bedrijfje te beginnen. Van één van de organisaties hebben we de toezegging voor 4 jaar al binnen.

In Februari en Maart komen we voor het eerst in onze 10 jaar wat langer naar Nederland. Dan kunnen we de verjaardagen van onze 2 kleindochters vieren EN de geboorte van ons derde kleinkind meemaken. We kijken er naar uit!
Ons werk biedt veel manieren om bij betrokken te worden, en we willen graag persoonlijk de mogelijkheden bespreken met iedereen die interesse heeft. Ben jij, of weet jij misschien een gelegenheid om ons werk te presenteren?

Gevangenenzorg, Voedselbank en Psychiatrie

Zoals jullie kunnen zien komen onze nieuwsbrieven altijd na een aantal maanden. Wil je nu beter bijblijven met wat er allemaal gebeurt, dan kun je je aanmelden voor nieuws updates, via de link rechts bovenaan deze pagina. Aanmelden, afmelden, het is zo gedaan.

Voor nu de allerbeste wensen nogmaals,

Nje vite mbaresi, shendet dhe plot bekime!

Fred en Wilma

Mocht je ons willen steunen om ons werk te kunnen blijven uitvoeren, dan kan dat via giften aan de kerk in Nederland (belasting-aftrekbaar):
Tav                 : VEG Elburg Zendingscommissie
Bank nr          : NL56.RABO.038.477.8453
Ovv                 : werk Fred en Wilma

Donaties voor onze projecten kan via deze link op deze site. Ook deze zijn belasting aftrekbaar.
Op de site is ook informatie te vinden over periodieke schenkingen.

Meer nieuws